nedeľa 18. decembra 2016

Christmas 2016 | Baking Inspiration


4. Adventná nedeľa je tu, už len pár dni a máme tu Vianoce. Hurá.

Nie som foodblogerka a ani tento blog nepatrí do kategórie food. Ale prišlo mi fajn podeliť sa s Vami o Vianočné inšpirácie. Každý pečie niečo iné. Príde mi, že každá rodina má svoj Vianoční recept bez ktorého sa jednoducho nezaobídu počas sviatkov. Stoly sú preplnené rôznymi dobrotami či už sladkými alebo slanými. V tomto čase jednoducho pečie každý. A keďže ešte zostáva do Vianoc nejaký čas, rozhodla som sa s vami podeliť o tie recepty ktoré prevládajú v našej rodine tento rok. 




Bacoň

ingrediencie:
5 blielkov
10 dkg. práškového cukru (bielky a cukor spolu ručne miešame 10 minút)
10 dkg. hladkej múky
15 dkg. nelúpaných mandlí alebo lieskovcových orieškov

postup:
Bielky spolu s cukrom miešame ručne minimálne 10 minút. Potom pridáme múku a mandle/lieskové oriešky. Hmotu vylejme do vymazanej formy na srnčí chrbát. Pečieme na 170°C pokiaľ sa hmota nelepí na špajdlu. Po vychladnutí vyklopíme a necháme 24 hodín odstáť. Na druhý deň ostrým nožom nakrájame tenké plátky. Sušíme ich do ružova na suchom plechu vo vyhriatej rúre.



Čokoládové Crinkles

ingrediencie:
225 g horkej čokolády
2 ks vajec
100 g kryštálového cukru
60 g masla
225 g hladkej múky
1 KL vanilkového extraktu
1 KL kypriaceho prášku do pečiva
štipka soli
trochu kryštálového a práškového cukru na obaľovanie

postup:
Horkú čokoládu rozlámeme na menšie kusy a spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli a odstavíme. Vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom do peny. Keď čokoláda vychladne pridáme ju do peny spolu s vanilkovým extraktom, mukou, kypriacim práškom a štipkou soli. Cesto odložíme na hodinu do chladničky. Cesto nesmie byť v chlade viac ako hodinu. Následne začneme z cesta tvarovať guľôčky o veľkosti vlašského orechu. Guľôčky obalíme v kryštálovom a následne v práškovom cukre. Pečieme v rúre na 170 °C cca 10 minút. Hotové necháme vychladnúť na plechu.


Ďatlové Guľky

ingrediencie:
20 ďatlý
pol hrnčeka vlašských orechov ( orechy namočte na noc, aby boli mäkšie)
pol hrnčeka ovsených vločiek
pol hrnčeka mandlí
pol hrnčeka kokosu
4 PL kakaa
1 ČL škorice
na obaľovanie: kokos, kakao, rozdrvené mandle alebo pistácie

postup:
Ďatle zbavíme kôstok, ak zoženiete už také ktoré kôstky neobsahujú plus pre vás. Mandle namočíme do horúcej vody a následne ich zbavíme horkej šupky. Následne všetky ingrediencie dáme do mixéru a zmiešame. Ak sa hmota hneď nespojí pridáme vodu. Pridávame toľko vody aby sa z hmoty dali tvarovať pevné guľôčky. Hotové guľôčky už len obalíme vami zvolenými posýpkami. A dáme dôkladne stuhnúť do chladničky.



Škoricovo medové sušienky/ keksíky (originálny recept od angiebakes.com)

ingrediencie:
250 g hladkej múky
60 g práškového cukru
125 g masla
1 vajíčko
4 PL medu 
jeden a pol lyžičky škorice 
pečiatky moje na obrúsku sú z dm-ka

postup:
Všetky ingrediencie dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Vložíme ho na hodinu do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na približne 4 mm a následne vykrajujeme kolieska. Pečiatky si jemne namočíme do múky aby sa na ceste nelepili a už len prikladáme na kolieska. Cesto vaľkajte rovnomerne lebo z vlastnej skúsenosti dokážu sušienky veľmi rýchlo zhorieť. Pečieme na 190°C cca 8 minút. 


Škoricové Palmiers 

ingrediencie:
lístkové lesto
kryštálový cukor 
vanilkový cukor
škorica 
maslo
papier na pečenie 

postup:
Ako prvá si zaboríme cukrovo- škoricovú zmes. Jedno balenie škorice zmiešame s 10 lyžicami cukru a troma vanilkovými cukrami (záleží na tom aké chcete mať palimiers sladké, čím viac cukru dáte tým bude cesto sladšie a tak isto aj so škoricou, čím viac jej bude tým bude cesto výraznejšie). Cesto potrieme rozpusteným maslom na ktorá dáme pripravenú zmes. Následne celé cesto rolujeme. Z každej strany tak aby sa v strede oba konce spojili. Tie preložíme na sebe a krájame kúsky. Na hrúbke až tak nezáleží len sa vždy snažím aby boli kúsky rovnaké ( cca 1 cm). Nakrájané palmiers preložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 180°C cca 15-20 minút záleží na rúre. Treba pozorne sledovať aby sa palmiers nespálili. 



A čo vy aké koláče na Vianoce pečiete? 


6 komentárov:

  1. Škoricovo-medové sušienky vyzerajú skvele! Plánujem si kúpiť tie pečiatky. :)

    www.thefashiontwiins.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nielenže vyzerajú skvele sú aj neskutočne chutné. Tak pečiatky boli v špeciálnej akcii v dm-ku, úplne neviem či budú ešte dostupné skús sa spýtať v predajni. Ale podobné pečiatky zoženieš v obchode s potrebami na pečenie a varenie. :)

      Odstrániť
  2. Skvelé recepty! Ja som tento rok piekla špaldové medovníky, klasické vanilkové rožky a čokoládové crinkles :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Taktiež sme na poslednú chvíľu piekli medovníčky ale také ktoré sú stále mäkké budúci rok ich určite niekde pridám buď na blog alebo faecbook. :D Tak napiekli ste toho dosť, postupom času toho pečieme menej a menej. Tým že sa stále chodí niekde na návštevy máme toho veľmi plné zuby. :D

      Odstrániť

Ďakujem za Tvoj komentár! Ten sa objaví hneď po schválení. Zároveň Ťa žiadam aby si nevkladal do komentáru žiadny odkaz na giveaway. V prípade že sa v komentári takýto odkaz ukáže. Tvoj komentár nebude schválený. Ďakujem za pochopenie.

P.S.: Na všetky komentáre odpovedám postupne, preto buď trpezlivý. Odpoveď na svoj komentár dostaneš. Ak máš nejakú otázku a chceš dostať rýchlejšiu odpoveď môžeš ma kontaktovať na mail lifeisbeautifulosobnyblog@gmail.com.